Mosógép átalakítása számítógépes vezérlésre.

 

Videók: Első indítás     Centrifugálás

Egy régi Energolux mosógépet használtunk eddig is. Ez Magyar gyártmány a Hajdú Művek gyártotta ha jól emlékszem. Sok háziasszonynak dobban most meg a szíve, hiszen ezt a strapabíró gépet egyszerűen nem lehet nem szeretni. Kicsi, robosztus és megbízható. Régen egy energomatot használtunk (energolux elődje), de már nem ment a centrifugája és még lett egyéb baja is, ezért lecseréltük egy energoluxra. Az energomatot 20 évig használtuk és nagyon ritkán kellett bütykölni rajta hiba miatt. Rendszerint a klixon hőkorlátozó döglik meg, De ez most mindegy. Kb. 6-7 évvel ezelőtt vettük az energoluxot szakszervíztől felújítva 30.000 HUF-ért. Igen ez használt de jó állapotú gép. Az egész cirkusz egy klixon hibával kezdődött. A szerkezet egy 40 fokos mosásból csinált egy főzőmosást amitől a gatyák meg a zoknik jól összementek. Elmentem venni egy klixont. Közölték csak rendelést tudnak felvenni, és használt lesz amit megvehetek 5000 HUF-ért. Jól van akkor nem kérem.

Hőfokszabályzó

Mivel amúgy is túrtam a netet sörkollektor készítés miatt, találtam egy csodás, egyszerű, kapcsolást lm741 (ua741) ic-vel. Ezzel megoldható akár a mosógép hőfokszabályozása is. A lényeg egy invertáló és egy nem invertáló bemenet, a referencia ellenállás és a PTC ezekre a pontokra van kötve. Amennyiben a két ellenállás értéke kiegyenlítődik a kimenet átbillen, amitől egy tranzisztor ki tud nyitni és meghúz egy jelfogó. Ez a jelfogó megszakítja a fűtőtest áramkörét. Ezért a mosólúg hőfoka nem emelkedik tovább.

 

 

Hőfokszabályozó kapcsolási rajz.

 

 

Az egyik PTC helyett referencia ellenállásokat használok amiket egy yakslivel lehet kapcsolgatni. Így 4 hőfokot lehet beállítani 30C, 40C, 60C, és 85C. Ez még egy plussz hőfokot is jelent a 30C-t hideg mosáshoz. A kapcsolást nem a fenti ábrán látható tápegység működteti, hanem egy kamera táp. Olcsón beszerezhető kb 2000-HUF. 1,25 A-es kapcsolóüzemű stabilizált 12V.-os Ez működteti a vezérlő panelt is az összes jelfogóval.

 

A kész mű beszerelve itt látható.

A PTC-t az két plexi lap közé ragasztottam be hogy ne tudjon párásodni mert a páralecsapódás miatt vezetés keletkezik az üst és az érzékeny ic bemenet közt amitől a relé rezeghet. Az üst földelve van és van egy zavarszűrő kondenzátor is amit meghagytam ez okozhat ilyen problémát. A PTC-t jól szigeteltem és felragasztottam az üstház oldalára az aljához közel. Érdemes F.BS ragasztót használni mert az dög erős és bírja a meleget is. Van még egy ragasztás amivel egy másik hőérzékelőt ragasztottam fel ez egy digitális hőmérő ami +80C ig mér, a hőátadási tehetetlenség miatt pár C-fokot csal de ez nem érdekes.

A hőmérsékleteket egy igen pontos műszerrel mértem be közvetlenül a mosólúgba mártva az érzékelőt. Az egyik trimmerrel lehet a finomszabályozni az áramkört így a pontos hőfokbeállítás a beüzemelésnél megoldható. Ez a megoldás alkalmazható klixonok helyett, más mosógépeknél is. Kb. 3000-HUF költségbe kerül és egy kis munkába. Olcsóbb, megbízhatóbb és jobb. Az áramkör alján látható nagy zöld led jelzi ha elérte a mosólúg a kívánt hőfokot, ekkor megszakad a fűtőtest áramköre. Az áramkör nyomtatott huzalozású, nyák hajszálrepedés miatti hiba kizárva. Egyszerű, gyorsan alkalmazható, tartós és olcsó. Ezzel a hőfokszabályzás kész is. A gép számítógépes vezérléshez ennek még semmi köze nincs.

 

Gépek vezérlése párhuzamos porton

Az általam közölt megoldás out irányú, csak vezérlés kimenetei vannak. A portok állapotát szoftverrel lehet állítgatni. 8 darab független kapcsolást lehet megvalósítani. Nincs jelentős hardver igénye, bármely régi típusú számítógéppel megvalósítható. Legyen párhuzamos portja a számítógépnek, valamint futtatható legyen a DOS. Ez a legegyszerűbb megoldás. Az XP nem támogatja a párhuzamos portok vezérlését, bár dos emuláció lehetőségét támogatja. Szóval egy qbasic alkalmazás futtatható de az out utasítás nem hajtódik végre a párhuzamos porti kimeneten XP alatt. Erre a problémára van pár megoldás de én most ezzel nem foglalkozom.

 

Párhuzamos port terhelhetősége 16 mA , ezért is közbe kell iktatni egy tranzisztort. A porton bekapcsolt állapotban +5V feszültség jelenik meg. 5.6 Kohm miatt csak 1 mA áram fog folyni, így kizárt, hogy túlterheljük a portot. A relék tekercsére párhuzamosan záró irányban diódát érdemes kötni a löketek kiszűrése érdekében. A relével típustól függően szinte bármit ki-be kapcsolgathatunk. Mosógépem esetében én a következőképp jártam el.

 1. port vízszelep 1
 2. port vízszelep 2
 3. port motor egyik irány
 4. port motor másik irány
 5. port centrifuga
 6. port szivattyú
 7. port lúghűtés
 8. port fűtőtest

Qbasicből az out 888 utasítással érhetők el a portok. Decimálisan kell megadni az értéket. Pl: Motor egyik irány+fűtőtest out 888,132. Ha elkészítettük a vezérlő áramkört érdemes első körben egy laposelemmel tesztelni 12V-os táppal látjuk el az áramkört, majd a bemeneteket egyenként teszteljük a laposelemmel, közben mérjük az átfolyó áramot ami portonként kb. 1 mA. Ha minden rendben van, készítünk egy párhuzamos kábelt, amivel a számítógép párhuzamos portját kötjük össze az áramkörrel. Link kábel nem jó mert az másképp van bekötve. A fenti ábrán látható a portok kiosztása a csatlakozóra. A GND-t ne felejtsük el bekötni, ez az átkötés kell. Kilenc erű kábelünk lehet, hogy nincs, én 2db. hat erű riasztókábelt használtam. A relé tekercsekkel párhuzamosan érdemes ledeket is kötni így látjuk is, mikor melyik relé húz.

Most lássuk a mosógép kapcsolási rajzát.

 

Rajzon látható rövidítések:

Fa – alacsony vízszint kapcsoló    Fk – közepes vízszint kapcsoló    Fm – magas vízszint kapcsoló       M1 – motor egyik irány

M2 – motor másik irány                 C – centrifuga                            SZ – szivattyú                               MS – motor segédrelé

Figyelmeztetés.

Csak akkor fogj bele egy ilyen átalakításba, ha értesz hozzá annyit, hogy az elkészült alkotásod biztonságos legyen.

 1. Mechanikai sérülés kizárása
 2. Tűzveszély kizárása
 3. Áramütés veszély kizárása

 

Most nézzük megy hogyan is megy az átépéítés a gyakotlatban. Az alábbi fotókat csak erős idegzetűeknek ajánlom megtekintésre.

Ha a gyári konstrukciót megbontjuk és, jól szétszedünk mindent az isten sem fogja újra összerekni, így egy használhatattlan roncsot fogunk kapni, amit ha nem tudunk újra életre kelteni, feleségünk igen csak neheztelni fog, mert esetemben ez a mosógép még működött igaz nem hibátlanul. Szerencsére feleségem  jól tűrte az átalakítás viszontagságait mert bízott a sikerben. Egy új mosógép sokba is kerül, és tuti 5-10 évet sem bír ki. A műanyag üstök sem tartanak örökké ami meg csak krómozott az is előbb utóbb rozsdásodni kezd. Ennek a gépnek az üstje viszont rozsdamentes acél lemezből készült (örök élet.) A motorja és egyéb alkatrészei is strapabírók és erősek, vétek lenne nem használni egy ilyen ipari Magyar csodát. Erőt vettem magamon és szétcsesztem mindent.

Ezen a képen még csak a vizszint kapcsolóról szedtem le a drótokat, az igazi rombolás csak ezután kezdődött.

Innen már nincs visszaút hiszen a program kapcsoló és ki lett szedve, rengeteg drót rohadt nagy kusza gubanc az egész. Megjegyzem ez még egy egyszerű dolog egy telefonközponthoz képest.

Kiszedegettem az összes madzagot, és újra huzaloztam mindent, új vezetékek, és az egyes fogyasztók vonatkozásában nagy figyelmet fordítottam a vezetékek keresztmetszetére, egyes helyeken főleg a fűtőtest vonatkozásában 10-12 Amper áram is folyik, vékony vezeték esetén sikeresen okozhatunk elektromos tüzet.

A sikeres bontási akció után csupán ennyi vezeték maradt, és már látszik a beszerelt két új kondenzátor is, egyik a centrifugáláshoz a másik meg a mosáshoz kell, ezek tolják el a fázist, hogy a motor tudjon forogni, erre majd később kitérek. Az eredeti konstrukcióban egy db. kondenzátor volt és a programkapcsoló kapcsolgatta a motor bizonyos pontjaira, ez elég nyakatekerten volt megoldva, viszont a gyártó spórolt egy kondenzátort ami régen drágább volt mint manapság, és ez a különbözet is profit.

Az új vezérlő panel már be van szerelve, ez csak jelfogókat tartalmaz valamint egy áramkört ami a párhuzamos porti 5V-ot nyomja fel 12V-ra amivel a 220V-ot kapcsoló jelfogók működnek. Két fadarabot ragasztottam fel fbs-sel a műanyagra, és a panel erre van felcsavarozva. A szerelés végén jól kitákliztam hugarocellel a hézagokat, mert centrifugálásnál iszonyúan rázkódik az egész gép, A panelt nagyon stabilan kell rögzíteni, különben a vibráció hatására eltörhet, vagy repedhet.

 

Az összes vezeték bekötve, és a földelés is ellenőrizve. Ezzel el is készült a nagy mű. A mosógép tetején van egy ledes panel, mely kijelzi milyen áramkört működtet éppen a számítógépes program. Ezzel a megoldással ellenőrizhető a gép működése.Hiba esetén azonnal látszik is, mi a probléma.

 

A vízszint érzékelő bekötését, a fenti kép muatatja. Tulajdonképp 3 morze érintkező melyeket levegő nyomás működtet. Ehhez a kerek barna színű dobozhoz csatlakozik egy cső melyben az üstbe beáramló víz összenyomja a levegőt. Ha elér egy bizonyos szintet a nyomás akkor kapcsol.

FA- alacsony vizszint (kevés ruha mosása esetén) Kb. 15 liter

FK közepes vízszint (ez a normál teljes vízszint) Kb. 25 liter

FM magas vizszint ezzel valósul meg a lúghűtés főző vagy 60 fokos mosásnál.

Lehet, hogy több féle vízszintkapcsoló is van, helyesen akkor járunk el ha kimérjük műszerrel mikor is kapcsol. Öntögetjük bele az üsbe a vizet majd egy ellenállás mérővel teszteljük mikor melyik érintkező kapcsol át. 16 Amperre van méretezve, hiszen a fűtőtest áramkörét is át kell vezetni rajta. Ez azért szükséges mert víz nélkül semmiképp nem működhet a fűtőtest, tűzveszélyes lenne és ki is éghetne. A fűtőtest működésének alapfeltétele, hogy legalább az alacsony vízszint meg legyen.

 

 

 

 

Kezdőlap